Promillemittari
Alkometri kertoo, koska alkoholin nauttimisen jälkeen voi taas käynnistää auton ja lähteä ajamaan.
Jos promillelaskuri kertoo, että veressä on 0,4 tai 0,5 promillea alkoholia, kannattaa vielä odottaa tovi. On yksilöllistä, kauanko alkoholin palaminen ja alkoholin poistuminen verestä kestää. Mutu-tuntumalla ei kannata lähteä liikenteeseen, vaan testata veren alkoholipitoisuus toimivalla laitteella.
Alkoholi vaikuttaa ajokykyyn ja ajoturvallisuuteen
Rattijuopumusraja on Suomessa 0,5, mutta jo 0,4 promillea vaikuttaa kuljettajan keskittymiskykyyn ja tarkkaavaisuuteen, ja sitä kautta ajokykyyn. Arvioidaan, että kuljettaja tekee parisenkymmentä ratkaisua per ajokilometri. Hän arvioi etäisyyksiä ja tilannenopeuksia, ja pitää ympäristöään silmällä. Jos alkoholi vaikuttaa päätöksentekoon, keskittymiskykyyn ja tarkkaavaisuuteen, kasvaa vaaratilanteiden riski. Siksi ajamista alkoholin vaikutuksen alaisena on syytä välttää! Joissain Euroopan maissa alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen suhtaudutaan vieläkin tarkemmin, ja rattijuopumusraja on 0,2. Unkarissa autoilijalla ei saa olla alkoholia veressä lainkaan!
Alkoholilaskureita on kahdenlaisia
Alkoholilaskuri voi olla puhallustesti tai sylkitesti. Puhallustestin avulla mitataan ajokuntoa uloshengitysilmasta. Puhallustesti kertoo, montako milligrammaa litrassa uloshengitysilmaa on alkoholia. Jos mittaustulos on 0,25 milligrammaa per litra, tarkoittaa se samaa kuin 0,5 promillea, eli autolla ajaminen ei todellakaan ole turvallista.
Viranomaisilla on käytössään seulonta-alkometrejä ja tarkkuusalkometrejä, mutta lisäksi on olemassa kuluttajille myytäviä alkometrejä. Kuluttajille myytävät alkometrit voivat toimia puolijohdetekniikalla tai elektrokemiallisella polttokennolla, kuten viranomaistenkin käyttämät alkoholilaskurit. Polttokennoanturilla toimiva promille laskuri on hintavampi, mutta huomattavasti luotettavampi ja turvallisempi käyttää. Laadukas alkolaskuri saattaa maksaa pari sataa euroa, mutta säännöllisesti huollettuna sen antamiin tuloksiin voi luottaa. Puolijohdeanturien on huomattu antavan epätarkkoja ja vaihtelevia mittaustuloksia. On todella vaarallista, jos promillemittari mittaa alkoholin määrän alakanttiin!
Promillemittari antaa tarkan tuloksen, kun henkilö puhaltaa ilmaa ulos ainakin yhden litran verran. Saattaa kuulostaa paljolta, mutta tosiasiassa se ei ole kovinkaan vaativaa, sillä aikuinen hengittää ulos normaalisti 2–3 litraa. Alkometri voi antaa virheellisiä tuloksia, jos siihen puhalletaan liian pieni määrä ilmaa, sillä vain keuhkojen alaosassa olevan ilman alkoholipitoisuus kertoo totuuden henkilön veren alkoholipitoisuudesta.
Sylkitestit ovat kertakäyttöisiä liuskoja, mitkä sopivat hintavaa alkolaskuria paremmin epäsäännölliseen käyttöön. Sylkitestit kannattaa ostaa apteekista – tosin viime aikoina myös tavarataloihin ja päivittäistavaraliikkeisiin on ilmestynyt luotettavia ja testattuja sylkitestejä. Syljestä voi mitata veressä olevan alkoholin määrää yhtä hyvin kuin uloshengitysilmasta.
Näin varmistat alkometrin toiminnan
Laadukas alkometri on hyvä sijoitus. Laadusta kertoo se, että laite on EN-standardien mukaisesti hyväksytty ja pitkällä takuulla sekä polttokennoanturilla varustettu. Tarkista myös se, että laite tekee mittauksen vähintään litran uloshengitystilavuuden kohdalla. Paraskaan alkometri ei kuitenkaan toimi kovin kauaa, jos sitä käytetään väärin tai jos sitä ei huolleta säännöllisesti. On tärkeää muistaa olla puhaltamatta alkometriin liian pian viimeisen kaljan tai viinilasillisen jälkeen, sillä tämä voi jopa rikkoa alkoholimittarin. Lisäksi mittaustulos ei olisi todenmukainen. Odota ainakin 15 minuuttia, ennen kuin kokeilet puhallustestiä tai sylkitestiä. Älä syö, juo tai tupakoi tuona aikana, jotta saisit oikean mittaustuloksen.
Alkomittarin huoltaminen tarkoittaa samaa asiaa kuin alkoholilaskurin kalibroiminen. Polttokennon mittaustarkkuus huononee 5–10 prosenttia vuodessa, käytettiinpä sitä päivittäin tai vain kerran. Puhallustestien mittaustulokset pysyvät tarkkoina vain, jos ne huolletaan valmistajan ohjeiden mukaan. Valmistajat suosittelevat kalibrointia joko vuoden tai puolen vuoden välein. Alkoholimittarin huoltaminen maksaa 30–50 euroa, mutta se on ainoa tapa varmistaa laitteen toimivuus. Kannattaakin kysyä jo promillemittaria ostaessa, miten sen kalibroiminen on hoidettavissa. Mitä helpommin, nopeammin ja edullisemmin promillelaskuri voidaan kalibroida, sen parempi asiakkaan kannalta. Jos joudut lähettämään laitteen huoltoon, voi mennä viikko tai enemmän, ennen kuin saat sen takaisin. Jos taas alkoholilaskuri on kalibroitavissa jossain sinua lähellä sijaitsevassa liikkeessä, saat sen takaisin noin tunnin päästä.
Sylkitestit ovat kertakäyttöisiä, joten niitä ei tarvitse huoltaa. Sylkitestipaketti mahtuu lompakkoon, joten sitä on kätevä pitää aina mukana. Koska yhden sylkitestiliuskan hinnaksi tulee noin 3 tai 4 euroa, kannattaa laskea tarkkaan, missä vaiheessa kannattaa ostaa useita vuosia kestävä alkometri. Vaihdettavien suukappaleiden ansiosta niihin voivat puhaltaa myös sukulaiset ja tuttavat, jotka haluavat varmistua ajokunnostaan pihajuhlien tai pitkän mökkiviikonlopun jälkeen.